//
you're reading...
Exposicions

Valentín Roma guanya el concurs de comissari per al projecte de Catalunya a la Biennal de Venècia 2009

L’Institut Ramon Llull ha rebut 18 projectes

Valentín Roma ha estat el comissari guanyador del concurs internacional que l’Institut Ramon Llull ha convocat per elaborar el projecte del a la 53a Biennal d’Arts Visuals de Venècia 2009. El projecte inclou obres de Pedro G. Romero, Technologies to the People i Sitesize.

El projecte del comissari respon al marc conceptual que proposava el jurat a les bases del concurs, que consisteix en explorar les noves formes de relació que qüestionen el concepte d’identitat en les comunitats contemporànies, a través de l’art contemporani. La proposta guanyadora inclou l’Arxiu Postcapital, de Technologies to the People -un projecte multimèdia concebut per Daniel Garcia Andujar-, el projecte Archivo FX, de Pedro G. Romero, i un treball de Sitesize, una plataforma de projectes fundada per Elvira Pujol I Joan Vila-Puig que explora el territori de l’anàlisi social i els processos creatius.

Valentín Roma, professor de diverses escoles de creació artística (Mecad, Eina, Elisava) i amb un ampli recorregut com a comissari, ha treballat en diverses institucions nacionals i internacionals i ha publicat nombrosos textos en revistes especialitzades.

El jurat, −presidit per Manuel Borja-Vilell, director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, i format pels vocals Ignasi Aballí, artista convidat a la Secció Internacional de la de l’any 2007; Daniela Ferretti, conservadora del Palau Fortuny (Venècia); Marta Gili, directora del Jeu de Paume (París), Chus Martínez, conservadora en cap del MACBA (Barcelona) i directora del museu Frankfurter Kuntseverein (Frankfurt); i Vicent Todolí, director de la Tate Modern (Londres)− ha decidit el seu veredicte en una reunió celebrada el passat 26 de setembre, després de fer entrevistes personals amb els responsables dels tres projectes que, prèviament, el mateix jurat havia seleccionat per a aquesta fase final. Al concurs s’hi han presentat 18 projectes amb un total de 32 professionals de diversa procedència, també internacional, com per exemple de Mèxic, Itàlia, Finlàndia, Suïssa i els Estats Units.

El jurat ha decidit per unanimitat que Valentín Roma sigui el guanyador per “l’afinitat conceptual amb la filosofia de les bases, per la viabilitat de la realització de la producció i per considerar que la publicació aporta continguts teòrics i crítics que donen sentit a les pràctiques artístiques contemporànies a Catalunya”.

Amb el veredicte, els membres del jurat han fet constar les següents consideracions:

“Hem valorat molt seriosament, i fins el darrer moment, la possibilitat de dimitir en bloc per tal de mostrar el nostre desacord amb la política de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en relació a la crisi oberta amb el CASM, i la seva manca de respecte envers la comunitat i les institucions artístiques de Catalunya.

Hem valorat també el procés modèlic i transparent engegat per l’Institut Ramon Llull per tal de designar el proper comissari/a del a la , ajustat als procediments recollits en el Codi de les Bones Pràctiques a Museus i Centres d’art.

Davant d’aquesta incongruència en el si de les nostres administracions, hem decidit recolzar la proposta de l’Institut Ramon Llull per ser democràtica i conseqüent amb les necessitats de fomentar les practiques artístiques contemporànies de Catalunya i incentivar l’autonomia de les idees i els projectes del nostre país en el context internacional”.

El procés de selecció del comissari va començar el passat 15 de juliol amb l’obertura de la primera fase del concurs convocat per l’Institut Ramon Llull amb l’objectiu de seleccionar un comissari per elaborar el projecte. La primera fase del procés es va tancar el 2 de setembre. El jurat va seleccionar tres de les propostes presentades que van passar a la segona fase, que consistia en el desenvolupament del projecte, i que es va complementar amb una entrevista personal als candidats seleccionats, el 26 de setembre passat. L’IRL haurà de presentar a la Fundació de la Biennal el projecte desenvolupat, que el comissari haurà de finalitzar abans del 2 de novembre.

El formarà part de la secció Eventi Collaterali que s’emmarca dins la programació oficial d’Arts Visuals de la , que consta d’un conjunt d’exposicions organitzades per institucions dedicades al camp de l’art i de la cultura. El projecte es presentarà en un espai de 500 m2 de superfície situat al local número 3 dels Magazzini del Sale, al barri del Dorsoduro. La situació del pavelló català és especialment interessant perquè se situa en una zona que es perfila com a nou epicentre de l’art contemporani venecià amb el nou emplaçament de la Fundació Pinault, un modern edifici de l’arquitecte Tadao Ando que s’inaugurarà el proper estiu del , coincidint amb la inauguració de la Biennal, i que es troba a poca distància dels Magazzini del Sale. La col·lecció de Peggy Guggenheim, està situada a la mateixa zona, així com les instal·lacions de la Accademia di Belle Arti.

Cal recordar que l’Institut Ramon Llull s’ocuparà, a més, de la gestió administrativa i logística del pavelló d’Andorra a la Biennal. Els continguts els assumirà el govern andorrà.

Barcelona, 1 d’octubre de 2008

Debats

Els comentaris estan tancats.

Plataforma de projectes col·laboratius sobre la metròpolis contemporània
A %d bloguers els agrada això: